Recenze: Pouští a pralesem

by - sobota, června 10, 2017

Anotace

Děj je časově zařazen na konec 19. století. Vypráví o dvou dětech – o čtrnáctiletém polském chlapci Staši Tarkowském a osmileté Angličance Nele Rawlinsonové. Stanou se obětí únosu a následuje dobrodružství za dobrodružstvím. Děti musí utéci únoscům a zvládat cesty Saharou i pralesy střední Afriky. Bojují s únosci i s tropickými nemocemi. Nakonec se však shledávají se svými rodiči.
Výsledek obrázku pro henryk sienkiewicz

Autor

Henryk Adam Alexandr Pius Sienkiewicz je polský autor. Vyrůstal na venkově, v zámožné šlechtické rodině, a od svých dvanácti let bydlel ve Varšavě. Jeho dalšími díly jsou např. Potopa, Quo vadis? (Kam kráčíš)...



Kniha je po mé mamince, která tento příběh četla asi v mých letech a moc se jí líbil. Tento vázaný výtisk stál 33 Kčs. Je hezké mít doma taky nějakou starší knihu. A ta vůně...

Kniha obsahuje mnoho ilustrací jen tak načrtnutých tuškou. Také na obálce se jedna kresba nachází a moc se mi líbí. Nastiňuje tím obsah této knihy. Je na ní chlapec na koni, pes a dívka na slonovi. Sice má obálka zelenou barvu, kterou moc nemusím, ale i přesto se mi moc líbí.

Děj se z větší části odehrává na poušti v Africe, kde jsou děti uneseny a vláčeny do zajetí.

První hlavní postavou je čtrnáctiletý Staš, který je starostlivý, statečný, ochranitelský a chytrý. Je velice obětavý, nejprve myslí na Nelu a potom až na sebe. Po celou dobu v zajetí byl statečný a snažil se je oba zachránit. Stal se pro mě hrdinou.

Osmiletá Nela byla tichá, bázlivá, mírná a přátelská. Spoléhala se na Staše, že je oba zachrání. Milovala zvířata - psa Sabu, který vypadal jako lev; a slona, kterého vysvobodili ze skály, kde uvízl.

Taková vedlejší postava je Kali, černoch z národu Va-hima. Byl zachráněn Stašem, a proto se chtěl stát otrokem dětí. Staš mu pomohl vrátit se domů, kde se Kali stal králem, protože byl královský syn a jeho otec zemřel. Kali mi zase trochu přípomínal Robinsonova Pátka.

Jak už jsem psala, Staš se pro mě stal hrdinou. Připomínal mi Robinsona Crusoa. Přeci jen mu bylo čtrnáct let a to vše co dokázal. Ani jednou za celou dobu nebyl vystrašený. Každou chvíli se pokoušel spolu s Nelou utéci. Byl dokonce tak odvážný, že po únoscích střelil. Na záchranu vyráběly děti papírové draky a posílali je do dálek s nadějí, že je snad někdo najde a zachrání je.

Jak už to v příbězích pro děti bývá, vše dobře dopadlo. Jednoho draka nalezli Angličané, kteří shodou okolností znali rodiče dětí a děti v pořádku dopravili k jejich tatínkům. Byl to dojemný příběh.




Jestli jste četli Robinsona Crusoa a líbil se vám, toto je trochu podobný příběh. Jestli máte rádi dobrodružství, malé hrdiny a šťastné konce, je toto kniha pro vás.

Název: Pouští a pralesem
Autor: Henryk Sienkiewicz
Originální název: W pustyni i w puszczy
Žánr: Dobrodružné, Pro děti a mládež
Vydáno: 1988 (originál 1912)
Vydavatelství: Albatros
Počet stran: 314
Překlad: Karel Málek
Edice: Knihy odvahy a dobrodružství
Ilustrace: Karel Toman
Autor obálky: Jiří Fixl
Vazba knihy: vázaná
Náklad: 80 000 ks
ISBN: 13-768-88


Hodnocení:

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)